Giv dine ansatte en hjælpende hånd med outplacement

For nylig befandt jeg mig som leder for en kommunikationsafdeling i den svære situation at skulle sige farvel til fire af de ansatte i min afdeling. I den forbindelse besluttede vi os for at bruge penge på et et omfattende outplacement forløb for de berørte ansatte. På den måde fik vi nemlig muligheden for at hjælpe dem videre i deres arbejdsliv. Det var vi enige om, at vi var forpligtiget til, eftersom vi ikke var utilfredse med deres arbejdsindsats. Som en følge af finanskrisen var vi i virksomheden dog nødt til at skære ned.

Det helt store plus ved at vælge at tilbyde de fyrede ansatte et af disse outplacement forløb er, at vi selv i tiden efter, at opsigelserne er blevet effektueret, har kunnet nyde godt af nogle fleksible samt smilende medarbejdere i afdelingen. Samtidig har de planlagte outplacement forløb for de medarbejdere, der blev opsagt betydet, at afdelingens øvrige personale lettere har godtaget den nye arbejdsfordeling der er kommet som et resultat af fyringsrunden. Outplacement forløbene viste sig således at blive en måde at udvise en social ansvarsfølelse samt sikre fundamentet for en fredelig afvikling i et særdeles vanskeligt forløb.

For de afskedigede medarbejdere har deres outplacement forløb også sikret en positiv oplevelse. Gennem deres opsigelsesperiode har de alle haft en fast tilknyttet jobsøgningskonsulent fra et rekrutteringsbureau som bl.a. har givet dem gode råde om at lave ansøgning såvel som resumé til jobs, der er i overensstemmelse med deres kvalifikationer. Outplacement vejlederen har desuden tilbudt en professionel rådgivning, der har givet medarbejderne den bedst mulige hjælp til at få afdækket deres kompetencer såvel som fremtidige muligheder på arbejdsmarkedet. Derfor har de følt sig godt rustet til at gå på jagt efter nye jobs.

Står du overfor at skulle give en fyreseddel til flere ansatte i din organisation, eller er du som chef nødt til at opsige en enkelt medarbejder? Lige meget hvad grunden til afskeden er og størrelsesordenen for en fyringsrunde, er outplacement for den eller de opsagte ansatte en klog investering for såvel organisationen som de medarbejdere, som fik en opsigelse. På baggrund af den positive oplevelse fra mit firma, vil jeg af den grund appellere til, at man som udgangspunkt vælger at budgettere med outplacement forløb, såfremt man afskediger ansatte.

Såfremt du i stedet som ansat er blevet fyret, og synes du, at det er svært at se, hvordan du får et nyt arbejde? Så vil jeg også råde dig til at overveje muligheden for, at arbejdspladsen måske er villig til at hjælpe dig på vej ved at bruge penge på et outplacement forløb. I det øjemed kan tillidsrepræsentanten i afdelingen som regel være din sparringspartner og hjælpe dig med at få tilføjet en aftale om outplacement i fratrædelsesaftalen. Med et outplacement forløb sikrer du nemlig et fordelagtigt fundament for at bruge opsigelsen konstruktivt og til at sætte spritnye personlige ambitioner for dit arbejdsliv.